Zonder paniek te willen zaaien blijkt uit de markt dat het beveiligen van je woning of je bedrijf steeds meer aan belang wint. De miserie, de psychologische schok, de financiële gevolgen van een inbraak zijn niet te onderschatten en steeds meer mensen gaan dan ook over op beveiliging van hun pand. Maar wat is de beste manier om dat te doen? De klassieke systemen hebben een aantal nadelen die voor het grootste gedeelte worden opgevangen door perimeterbeveiliging met slimme IP camera’s aan de buitenzijde van je woning of bedrijf.

Camerabeveiliging buiten versus alarminstallatie binnen

Als je je vandaag als particulier of KMO standaard wil beveiligen, doe je dat door een alarminstallatie aan de binnenkant van je bedrijf of woning te plaatsen. Het grote nadeel daarvan is dat de inbreker al binnen is, vooraleer het alarm afgaat en het afschrikkingseffect in werking treedt. Dat is enerzijds psychologisch niet leuk als je thuis of op je bedrijf komt en je stelt vast dat er ingebroken is. Anderzijds dekt de verzekering wellicht de schade van de inbraak, maar je bent wel minimaal je franchise kwijt. Het ideaal scenario is dat je de potentiële dieven buiten je gebouw kan houden. Dat er een alarm afgaat als er een poging wordt ondernomen om een raam of deur te forceren.

Waarom buitendetectie veel minder valse alarmen geeft

Waarom gebeurt dat vandaag niet? Omdat er geen enkel systeem is dat 100% accuraat werkt of omdat de investeringskosten hoog oplopen. Er bestaan een aantal oplossingen zoals bijvoorbeeld stroombeveiliging, maar dat plaats je enkel als er al een hekwerk aanwezig is, en dus moet je eerst hekken plaatsen wat een financiële aderlating is en bovendien een soort ‘gevangenisgevoel’ opwekt. Langs de andere kant heb je detectoren, druksensoren en radaroplossingen, maar die zijn vaak onderhevig aan valse detecties of daar kan de toepassing beperkt zijn of de investering kan hier hoog oplopen. Al die oplossingen hebben flinke nadelen.

  • Bij druksensoren met detectielussen moet je als particulier bijvoorbeeld half je gazon openleggen om die lussen aan te leggen. Bij bedrijven moet het bedrijfsterrein opengebroken worden met de nodige rompslomp en kosten van dien.

 

  • Bij detectoren moet je ook flink wat bekabeling leggen en je hebt dan nog geen identificatie, geen beeld van wie of wat op je terrein aanwezig is. Je kan dat alarm dus niet visueel beoordelen zodat je niet kan zien of het een mens of bijvoorbeeld een grote hond is die op je terrein rondloopt.

Buitenbeveiliging met slimme (thermische) camera’s is de oplossing

Wat is dan wel waterdicht? Dat zijn (thermische) camera’s met slimme analyse software. Thermische camera’s doen detectie op mensen of voertuigen. Die kunnen ook een vals alarm afgeven, maar dat kan dan door het menselijk oog geverifieerd worden. Je krijgt een effectief beeld waarop je ook kan zien wié het is en of die bepaalde persoon daar op dat moment thuishoort of niet. Bij een alarm kan er een pushbericht gestuurd worden naar jezelf of naar een meldkamer waar men de beelden bekijkt en onmiddellijk actie kan ondernemen.

IP camera’s voor buiten blijven innoveren in 2020

Het systeem van buitendetectie heeft dus duidelijk een aantal voordelen tegenover de klassieke systemen. Bovendien komen er in de loop van dit jaar nog aanpassingen en innovaties die het gebruik nog verder zullen optimaliseren zodat het gevoel van veiligheid verhoogt en de kosten dalen. Hier denken we vooral aan Artificial Intelligence (AI) computer vision dat nu volop in ontwikkeling is.

Visuatech is de uitverkoren distributeur van IP camera’s en bijbehorende slimme software met een “next level” service​ en support. Wij helpen installateurs en hun klanten om hun beveiliging te optimaliseren door het inzetten van slimme camerasystemen. Wij adviseren, leveren en integreren de software, geven opleiding in het gebruik en de implementatie ervan en voorzien onze klant van kwalitatieve camera’s.