Al járen wordt er door managementspecialisten verwittigd dat we niet meer hárder kunnen werken, maar wel slimmer. Dat geldt ook voor de veiligheid van je bedrijf. Het is namelijk onvoldoende om bijvoorbeeld een paar camera’s tegen de gevel te hangen om dieven en onverlaten af te schrikken. Door de wol geverfde criminelen lachen daarmee. Anders wordt het als je investeert in een slim buitencamerasysteem. Ze zullen nog wel lachen, maar het zal groen zijn.

Camera’s voor buiten: professionele bendes gebruiken professionele technieken

Je kan er het nieuws niet op naslaan of je moet vaststellen dat inbrekers steeds driester te werk gaan en dat de bescherming ertegen vaak faalt. Zoals vorig jaar toen bij het Business & Event Center Frame 21 langs de E313 in Herentals voor tienduizenden euro’s aan computermateriaal gestolen werd. Het bedrijvencentrum was nochtans goed beveiligd met een alarm en bewakingscamera’s. Dat drukt ons meteen op het belangrijke gegeven dat je alarminstallatie en je camerabewaking regelmatig een update moeten krijgen en aangepast moeten worden aan de modernste technieken die professionele inbrekersbendes de dag van vandaag gebruiken.

Je hebt niets aan een beeld van een onherkenbaar iemand

Een van de pijnpunten zijn vaak de bewakingscamera’s die buiten het bedrijf geplaatst worden. Het is de taak van de beveiligingsexpert om zeer nauw toe te kijken waarvoor die camera’s moeten dienen om dan een juiste beslissing te nemen over welk systeem toegepast zal worden.

Een gewone camera kan een oplossing zijn, maar blijkt achteraf vaak onvoldoende. Een gewone beveiligingscamera neemt beelden op. That’s it. Je kan dan achteraf – als je hebt vastgesteld dát er een inbraak is geweest – perfect terug zoeken wie wat en op welke plaats heeft gedaan. Maar dan is het kwaad geschied. Je zal dan wel iemand zien inbreken, maar doorgaans zijn die wel zo slim om zich onherkenbaar te maken en dan héb je wel een beeld, maar je bent er niets mee.

Een gemiddelde inbraak anno 2019 duurt enkele minuten

Je wordt niet verwittigd dat er iets staat te gebeuren. Dat is de taak van het alarm dat binnen in de zaak of woning geïnstalleerd is. Maar ook dan is het te laat want de huidige generatie dieven is zo pijlsnel dat noch de security noch de politie tijdig ter plekke kunnen zijn om de inbraak te verhinderen. Een gemiddelde inbraak anno 2019 in een bewaakt huis wordt doorgaans enkel door professionele bendes uitgevoerd en wordt snel afgewerkt omdat de dieven meestal precies weten wat ze zoeken en snel weer verdwijnen. Inbrekers doen er gemiddeld 60 seconden over om in een woning of bedrijf binnen te geraken. Ten laatste 4 minuten later zijn ze al gevlucht.

Installeer de juiste slimme camera’s

Zijn slimme IP camera’s dan dé oplossing? Ja, indien je de juiste slimme camera’s laat installeren. Want het probleem is dat gewone camera’s met intelligentie wel werken, maar heel vaak valse meldingen geven als het sneeuwt, regent, of bladeren waait. En na de tiende keer onnodig uit je bed te zijn gesmst, heb je het wel gehad en dreigt een situatie dat je het alarm gewoon niet meer opzet.  En dan ben je helemaal ver van huis.

Een mogelijke oplossing zijn thermische camera’s. Dat zijn warmtecamera’s die enkel reageren op de warmte van objecten zoals voertuigen of personen en daar dan een algoritme op toepassen.

IP camera’s voor buiten: proactief tegenover reactief

Daardoor ga je zo goed als alle valse meldingen zoals sneeuw, wind, mist en bladeren uitfilteren en word je enkel verwittigd wanneer er zich personen of voertuigen rond je woning of bedrijf bevinden die er niet thuis horen. Je kan dan op voorhand kiezen om de melding naar een meldkamer of naar jezelf te laten sturen. Op die manier krijg je tijd om te reageren vooraleer er iemand ingebroken heeft en al schade heeft aangericht of dingen heeft gestolen of vernield. Je reageert proactief in plaats van reactief.

Buitencamera’s: wat zijn alternatieven die vaak gebruikt worden?

  • Dé traditionele oplossing zijn buitendetectoren. Maar daar heb je te maken met een hoge kostprijs aan installatie en naar accuratesse is dat niet de ideale oplossing. De installatie en de kalibratie van de detector zijn een hele uitdaging omdat je geen beeld hebt.
  • Detectiebeams werken, maar de installatie ervan heeft een hoge kostprijs, omdat je leidingen moet slijpen. Zender en ontvanger en infraroodlijn hebben bekabeling nodig.

Conclusie: welke IP camera voor buiten?

Beveiliging buiten met gewone camera’s betekent dat je de feiten achterna loopt en reactief bezig bent. Met thermische camera’s kan je proactief werken en inbraken en de enorme schade die ermee gepaard gaat, verhinderen. Temeer daar hun spreidingsgebied zich enorm ver kan uitstrekken en ze geen of nauwelijks valse meldingen geven. Wat je noodzakelijke nachtrust ten goede komt. Het probleem is dat thermische camera’s op dit moment nog redelijk duur zijn. Máár, de markt is volop in beweging. Betaalbare thermische camera’s zijn volop in ontwikkeling en zullen binnenkort op de markt verschijnen. Wij bij Visuatech houden deze ontwikkeling nauwgezet in de gaten om onze klanten de beste en meest voordelige thermische camera’s te bieden die er op de markt bestaan.