Er zijn heel wat mogelijkheden wat software voor IP camera’s betreft. Vooraleer je op zoek gaat naar de beste software is het belangrijk om te weten wat jij (of jouw klant, als je een installateur bent) wil bereiken met de IP camera’s. Wil je inbrekers en dieven afschrikken? Wil je diefstal in je winkel beperken? Wil je jouw pand beveiligen tegen inbraak? Afhankelijk van het antwoord op deze vraag heb je een andere slimme functie in de software nodig. Vaak echter kiest men voor een simpele IP camera zonder intelligente software waardoor er wel een gevoel van veiligheid ontstaat, maar de camera’s geen echte meerwaarde bieden. Waarom dit niet altijd een goed idee is bespreken we in deze blog.

NVR plug and play of cloud camera

Met een NVR plug and play camera kan je beelden opnemen en achteraf opnieuw afspelen. Je kan dus terugzoeken in de beelden op datum en tijd. Hiervoor heb je geen intelligente software nodig, waardoor deze IP camera’s voordelig zijn in aankoop. Toch is het een misvatting te denken dat deze camera’s diefstal gaan beperken. Je creëert misschien wel een gevoel van veiligheid doordat de camera’s mogelijke inbrekers afschrikken, maar effectief is dit in realiteit niet altijd. Je beperkt geen diefstal, omdat de camera’s je niet kunnen waarschuwen maar enkel achteraf kunnen laten zien wat er wanneer juist gebeurd is. Een gewoon camerasysteem zonder intelligente software gaat ook niets melden, als bijvoorbeeld de persoon of het voertuig opnieuw langskomt. Dat zal het alarmsysteem doen als ze al binnen zijn. Wil je dus gewoon beelden terug zoeken en heb je voor de rest geen doel met de camera’s, dan heb je voldoende met een simpele plug and play oplossing.

Slimme software voor IP camera’s

Maar wil je dat de camera’s helpen met een specifiek doel zoals diefstal beperken of meldingen geven als er iets mis gaat, dan moet je gaan voor slimme software of intelligente camera’s.

Hierin heb je twee keuzesOfwel kies je voor software waar de intelligentie in geïntegreerd zit. Dat is vaak kostenefficiënter omdat de licentiekost mee in de prijs zit. Daar geloven wij bij Visuatech vandaag het meeste in omdat je betaalbaar slimme camera’s kan aanbieden. Of je kiest voor VMS dat integraties gaat doen van verschillende slimme functies. Het nadeel daarvan is vaak de hogere prijs en de eventuele beperking van integraties. Dus enerzijds moet je dan je basissoftware betalen en anderzijds de intelligente functies. Daarnaast staan de integraties nog niet allemaal op punt, waardoor een aantal zaken misschien niet volledig op elkaar afgestemd zijn.

Hierbij moet ook wel de kanttekening gemaakt worden dat VMS met intelligentie in een andere applicatie misschien op dit moment volgens ons niet altijd aan te bevelen is, maar deze situatie wel kan veranderen zodra IP camera’s verder staan met intelligentie in de camera. Dan zou je kunnen kiezen voor een simpele VMS als basis, zonder intelligente software, maar met camera’s waar intelligentie in zit. Deze optie zou in de toekomst ook een goed alternatief kunnen worden, als de intelligentie in de camera zich verder blijft ontwikkelen.

Inbraakbeveiliging via slimme software

Wat kan slimme software voor jou betekenen? Slimme software voor IP camera’s, met name thermische camera’s met detectie, zijn een goede oplossing tegen inbraak. Deze slimme camera’s met detectie in de camera sturen meldingen naar een meldkamer of naar de gebruiker zodra er iets ongebruikelijks gebeurt, zoals beweging van personen op de parking als die afgesloten is. De operator in de meldkamer zal de eigenaar verwittigen, die dan ter plaatse kan gaan kijken. Op het moment dat de meldkamer kan zien dat er een inbraak bezig is, kan de operator de politie verwittigen en de inbraak hopelijk verijdelen. Door slimme camera’s te koppelen aan meldkamers kan je dus real life zien dat er wordt ingebroken. Maar door slimme camera’s mét thermische functie voor buiten te koppelen met de meldkamer kan je nog meer: je krijgt een melding alvorens er ingebroken wordt, doordat verdacht gedrag gespot wordt omdat er beweging wordt gedetecteerd waar dit niet zou mogen zijn.

Diefstal beperken via slimme camera’s

Met slimme camera’s kan je je ook wapenen tegen diefstal. Veel mensen geloven dat ze diefstal kunnen beperken met een simpele NVR plug and play camera. Het klopt dat de dader op video staat en de beelden geanalyseerd kunnen worden, maar het duurt vaak heel lang voor je de beelden terugvindt. Als dit eenmaal gelukt is kan je ermee naar de politie, maar tenzij de dader goed zichtbaar en bekend is, kan de politie er niet veel mee doen. Voor een retailer zijn er echter meer mogelijkheden om diefstal te beperken dankzij slimme software voor IP camera’s.

Met slimme software neem je namelijk niet alleen de beelden op waarop de dader te zien is, maar kan je verdere diefstallen voorkomen door de dader via de software te identificeren en een melding te ontvangen als deze persoon en zijn of haar voertuig opnieuw binnenkomt.  Slimme camera’s werken met nummerplaatherkenning en/of gezichtsherkenning dat je in staat stelt de desbetreffende persoon en/of wagen te identificeren en registreren in het systeem, zodat er een push bericht komt zodra hij of zij terug binnenkomt. Uit onze ervaring blijkt dat dit diefstal drastisch doet verminderenDan kan je een extra oogje in het zeil houden en écht voorkomen dat deze persoon nog eens steelt.

Conclusie: welke software voor IP camera’s?

In de zoektocht naar de beste software voor IP camera’s is het belangrijk je eerst de vraag te stellen: wat wil jij (of jouw klant, als je een installateur bent) bereiken met de IP camera’s? Vaak denken bedrijven namelijk foutief dat camerabewaking op zich al voldoende is om inbraken en ongewenste bezoekers te vermijden. Dit blijkt in de realiteit echter niet zo te zijn. Wij zien het daarom als onze missie bij Visuatech om installateurs, en onrechtstreeks dus ook eindklanten, beter te begeleiden in hun keuze naar de beste beveiligingscamera’s. Wij geloven sterk in slimme camera’s met intelligentie in de software omwille van de interessante prijs en hun uitgebreide functies. Wij zijn ervan overtuigd dat wij, samen met onze installateurs, met slimme camera’s de juiste oplossing aanreiken voor een belangrijk probleem, in plaats van gewoon camera’s te installeren die niet veel meerwaarde hebben.