Op 28 september kookten de gemoederen in het stadion van Sint-Truiden nogal over. De fans van KRC Genk braken – nadat hun ploeg een 3-0 voorsprong had afgegeven  – de kooi waarin ze opgesloten zaten nagenoeg helemaal af en er werd opnieuw met bier, aanstekers én Bengaals vuur op het plein gegooid. Tijdens de wedstrijd KV Mechelen – Charleroi werd Charleroispeler Marco Ilaimaharitra getrakteerd op racistische scheldwoorden, apengeluiden en een Hitlergroet. Zo zijn er regelmatig incidenten in onze nationale voetbalcompetitie. De vraag rijst dan ook of en hoe slimme cameratechnologie kan helpen om dergelijke situaties onder controle te houden en van voetbal terug een feestje te maken.

Analyse en ondersteuning in voetbalstadions dankzij slimme camera’s

Steeds meer clubs gaan op zoek naar securitysystemen die niet enkel beeld registreren, maar waarmee je ook achteraf analyses kan maken en die ter plekke, in real time, een belangrijke ondersteuning zijn voor de politie. Geen wonder dus dan Visuatech – distributeur van IP camera’s en bijbehorende slimme software via zijn installateurs al tal van voetbalstadions in België (o.a. Zulte Waregem, KV Mechelen) en Nederland (o.a. FC Den Bosch) van slimme camera’s en Eocortex software heeft voorzien.

Gebruiksgemak en efficiëntie van IP cameratechnologie

De oude camerasystemen voldoen immers niet meer aan de vereisten die clubs, veiligheidhandhavers en het voetbalparket stellen. Steeds meer worden ze vernieuwd naar slimme camera’s met licenties en VMS (Video Management Servers) omdat het gebruiksgemak en de efficiëntie een stuk hoger liggen.

Snel, accuraat en gebruiksvriendelijk

IP camera’s zijn uitermate geschikt om snel, accuraat en op een makkelijke manier informatie te vinden en door te geven. Op die manier kan er snel en adequaat op incidenten gereageerd worden. Het veiligheidspersoneel van de voetbalclubs werkt nauw samen met de politie. De persoon die achter de beeldschermen zit om alles in het stadion te volgen is echter vaak niet opgeleid als securityagent. Toch moet hij of zij zeer snel info kunnen geven aan de politie. De Eocortex software die bij de slimme camera’s behoort is een gemakkelijk bedienbaar en intuïtief systeem dat een goede samenwerking tussen security en politie mogelijk maakt.

Intelligente functies van IP camera’s

Hoe maakt de software het mogelijk om op een snelle manier correct te reageren? Er zijn veel functionaliteiten in de Eocortex software, maar vooral de intelligente functies van nummerplaat- en gezichtsherkenning laten toe om live, of na een paar seconden zoekwerk, in kaart te brengen welke bezoekers er zijn en welke bezoekers binnenkomen. Bij moeilijkheden of supportersgeweld kunnen beelden live gevolgd worden en kan er ook snel en efficiënt beeldmateriaal opgezocht en geëxporteerd worden, dankzij de geavanceerde zoekfuncties.

Voorbeeld van slimme camera’s in voetbalstadion

Stel: er breekt een rel uit en er wordt vuurwerk op het plein gegooid. De politie wil dan kunnen volgen wat er live gebeurt, maar vraagt evenzeer onmiddellijk om de vorige fase op te roepen zodat ze de dader kunnen identificeren. Je hebt dus een systeem nodig dat zoiets snel en accuraat kan. Met de slimme camera’s van Visuatech en de Eocortex software is dat perfect mogelijk en kunnen daders achteraf geïdentificeerd en bestraft worden.

Conclusie

De voetbalwereld zit met een probleem van supportersgeweld. Je kan daar moeilijk tegen optreden als je niet weet wie de daders zijn. Enkel bij identificatie kan je gericht ingrijpen, boetes uitdelen en stadionverboden opleggen. En dat kan je enkel accuraat doen met slimme camera’s en een goed functionerend, makkelijk bedienbaar softwarepakket zoals Eocoretex. Want enkel zo zal voetbal weer een feest worden.

 

Visuatech is een distributeur van IP camera’s en bijbehorende slimme software met een “Next level service” en support. Wij bezitten de kennis, support en producten om zowel bestaande als nieuwe camera-installaties slimmer te maken.