Innovatie en verbetering van bestaande producten en diensten staan voorop in de missie van Visuatech. Op dit moment verkoopt Visuatech veel servers om de camerabeelden perfect op te slaan. Je hebt daar immers heel wat CPU kracht en lokale opslag voor nodig . Omdat we hard geloven in de kracht van onze servers is tot op heden elk camerasysteem dat we leveren, gekoppeld aan zo’n server. Maar de technologie staat niet stil en dus werken we langs de andere kant ook heel hard aan een cloudoplossing zodat we de beelden op kunnen slaan in de cloud van waaruit ze kunnen gestreamd worden. Op die manier schakelen we de server uit.

Voordelen IP camera met cloud opslag

Werken in de cloud heeft een aantal voordelen:

  • Up to date: de cloud based software wordt voor alle klanten tegelijk ge-update.
  • Stabiel: de backups in de cloud zijn veel stabieler dan die op servers omdat je hardware falen uitschakelt.
  • Stroomverbruik: je schakelt een niet te onderschatten hoeveelheid stroomgebruik door de lokale servers uit.
  • Plaats: je spaart ruimte uit omdat servers altijd in een aparte, gekoelde serverruimte moeten staan. Dat is vooral handig in retail waar constant geworsteld wordt met plaatsgebrek.
  • Ontzorgen: de verantwoordelijkheid voor de opgenomen, beelden ligt bij Visuatech als cloudprovider.

Nadelen IP camera met cloud opslag

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan werken in de cloud:

  • Internet: je bent afhankelijk van het internet. Als dat wegvalt of een te kleine bandbreedte heeft, en je hebt geen backup-systeem, dan zit je in de problemen.
  • Kostprijs: je betaalt een maandelijkse fee. Dat kan veel lijken, maar je bent altijd zeker en als een server moet vervangen worden, kijk je ook aan tegen een fikse investering.  

Succesvol werken in de cloud

Het succes van werken in de cloud door grote spelers als Microsoft Office 365, Google en Apple sterkt ons in de overtuiging dat de hele wereld evolueert in de richting van de cloud. Visuatech gelooft er heel sterk in dat dit voor camera’s hetzelfde zal zijn. Dit maakt ons uniek als distributeur in de security sector – en tevens een echte voorloper – aangezien er nog niet veel aandacht gegeven wordt aan het het cloud-thema in de sector.

Visuatech kiest resoluut voor de cloud omdat wij voldoende testen hebben gedaan met Belgische bandbreedte en hieruit concluderen dat de bandbreedte op dit moment geen probleem meer is. Maar we willen geen enkel risico nemen en het internet kan altijd wel eens wegvallen. Daarom hebben we een backup systeem via de SD kaartjes in de camera’s. Bij het wegvallen van het internet kunnen we nog altijd daarop terugvallen. Op het moment dat het internet terug functioneert worden de beelden van het SD kaartje automatisch in de cloud gezet.

Kost IP camera met cloudopslag

Je beelden opslaan in de cloud is niet echt duurder dan het serversysteem. Je betaalt tussen de 10 en 20 euro per maand per camera. Op vijf jaar tijd kost de cloud dan evenveel als een server plus het stroomverbruik, afhankelijk van aantal megapixels van de camera en het aantal dagen opslag (14 of 30). Je hebt dan nog altijd een betere beeldkwaliteit, zekerheid en plaatsbesparing als extra.

Omschakelen van server naar cloud

Omschakelen naar de cloud is vrij gemakkelijk dankzij de standaard VPN router. Als het cloudpakket bij ons wordt klaargemaakt is dat altijd gekoppeld aan een VPN router die wordt pre-geconfigureerd en die verbinding met de cloud maakt. Voor installateurs wordt een aparte VPN opgezet. Als hun klanten hun beelden in de cloud willen opslaan, dan lanceert Visuatech voor die installateur een aparte cloud . De installateur kan perfect blijven werken met zijn of haar eigen systeem, de klant krijgt een gepersonaliseerde VPN router die automatisch verbinding maakt met de eigen cloud software voorzien bij Visuatech. Zo’n VPN (wat eigenlijk een kleine router is) zorgt ook voor een extra veilige verbinding met de cloud. Dat is een goede zaak naar privacy en hacking toe.

Next Level Service door Visuatech

In plaats dat er een server op locatie bij de eindklant staat en de installateur moet rondrijden om de servers te controleren in het kader van een servicecontract, gebeurt het onderhoud nu in de cloud door Visuatech. En wel door een eigen ontwikkelde monitoring software op basis van Eocortex. Die software wordt constant gemonitord waarbij er telkens en in real time meldingen gegeven worden als er iets misloopt in de cloud. Op die manier kan Visuatech de klanten onmiddellijk een melding sturen – zoals we nu ook al doen – als er een camera uitvalt, zodat die proactief kan ingrijpen.

Eigen Visuatech calculator voor installateurs

Visuatech ontwikkelde ook een eigen calculator die berekent hoeveel camera’s je met de cloud kan koppelen op locatie van de klant. Je doet een speedtest van de bandbreedte en op basis van dat resultaat gaat de calculator zeggen hoeveel camera’s van hoeveel pixels er mogelijk zijn. Er is dan ook meteen een prijsvergelijking tussen een server en een cloudoplossing mogelijk (op basis van 5 jaar).

 IP camera's met cloud opslag