Bedrijven en retailshops die hun beveiliging op niveau van 2019 willen brengen zullen met slimme camera’s moeten werken. Al de rest is volgens ons weggegooid geld. Als klant wil je immers een oplossing die voldoet aan je verwachtingen. Bij retail is dat in eerste instantie het terugdringen van diefstallen en het vatten van dieven. Bij bedrijven, overheidsinstellingen en ziekenhuizen is het vooral de bedoeling om mensen weg te houden van plekken waar ze niet thuishoren.

Met een klassiek camerasysteem dénk je dat je veilig zit, maar in feite werkt het niet. Na enkele maanden kijkt niemand meer om naar die beelden en als je al eens een lege verpakking ziet liggen, kan je heel moeilijk achterhalen wie dat product er uit gehaald heeft. De praktijk wijst uit dat ook de politie weinig tot niets aanvangt met zulke camerabeelden.  De variant met beveiligingsbewakers die constant naar de schermen liggen te kijken is ook niet echt efficiënt en bovendien zeer kostelijk.

Slimme camera’s doen veel meer dan beveiligen

Met slimme camera’s kan je je zaak wel efficiënt beveiligen. Met zo’n slim camerasysteem kan je:

 • op een slimme manier opgenomen beelden analyseren
 • personen, voertuigen en nummerplaten herkennen
 • meldingen ontvangen bij
  • beweging in een foute zone
  • in de verkeerde richting rijden
  • activiteiten in verboden gebied
 • data verzamelen over het aantal mensen en hun activiteiten en die data in statistieken gieten.

AI in de camera of in de software?

Je kan daarbij kiezen uit twee mogelijkheden: slimme camera’s met ingebouwde intelligentie (AI of artificiële intelligentie) of gewone camera’s die je aansluit op een intelligent softwarepakket. Bij Visuatech kiezen we voor de tweede optie. Het grote voordeel van intelligentie ín de camera is dat je dan niet zo’n zware server nodig hebt om je software op te installeren. Maar volgens ons is vandaag het werken met software op de server gekoppeld aan goedkopere camera’s enerzijds veel betaalbaarder en krijg je anderzijds op bepaalde vlakken betere resultaten.

Waarom kiezen voor AI in de software? 

 • Je kan eender welke camera kiezen en daarbij gaan voor goedkopere camera’s. Dat scheelt vaak honderden euro’s per camera.
 • Het nadeel van een veel zwaardere server begint stilaan weg te vallen door de ontwikkeling van de CPU’s in de servers. Die gaat een stuk sneller dan de evolutie van CPU’s in slimme camera’s. Door die ontwikkelingen ontstaat er een grote concurrentie op de markt van servers wat de kostprijs in de nabije toekomst zeker zal drukken. Op dit moment kan je met het gekoppelde systeem camera-software op de server al tussen de 30 en 50% op de kostprijs besparen.
 • De échte slimme zoekfuncties zoals zoeken op mensen, gezichten … met een groot aantal camera’s tegelijk, zijn problematisch met intelligente camera’s. En al zeker als je met twee verschillende merken werkt.
 • Het gebruiksgemak van een gekoppeld systeem is vele malen groter dan wanneer je met AI in de camera werkt.
 • De intelligentie in de camera evolueert langzamer dan de upgrading van de servers.
 • Je kan de software ook aansluiten op bestaande camera’s.

Visuatech verkoopt geen camera’s, maar camerasoftware

Anno 2019 verkoopt Visuatech geen camera’s meer maar wel de juiste camerasoftware, geven we opleiding aan installateurs om die software te installeren en te verbinden en leveren we er uiteraard ook kwalitatieve camera’s bij. Op die manier denken we onze klanten en hún klanten op de beste manier van dienst te zijn.