In onze huidige maatschappij zijn camera’s niet meer weg te denken. Wie indertijd George Orwells “Big Brother” weg lachte als pure science fiction, zou nu grote ogen opentrekken. En het zijn steeds meer slimme of intelligente camera’s die ingezet worden om diefstallen en inbraken te vermijden, om verkeersovertreders te betrappen, om marketinggewijs trends te onderzoeken, om bedrijfsterreinen te beveiligen, de veiligheid op lucht- en zeehavens te vergroten en om zicht te houden op voor het publiek niet toegankelijke delen in ziekenhuizen en overheidsinstellingen.

Wat is een IP camera?

Een slimme camera is een IP camera met geïntegreerde intelligentie of gekoppeld op een server met intelligente software. Deze intelligentie laat toe om beelden automatisch te analyseren en als gevolg meldingen te sturen naar een operator of andere ontvangers. Het laat de gebruiker ook toe om veel sneller door zijn beelden te zoeken en actief meldingen te krijgen als een specifiek gezicht of nummerplaat opnieuw het gebouw zou betreden.

Wat zijn de toepassingen van IP camera’s?

De toepassingsgebieden voor een slimme camera zijn legio:

  •      de telling van het aantal personen in winkels, discotheken, pretparken, enz.
  •      telling van voertuigen op parking, gesorteerd per land en tijdstip van aankomst en vertrek
  •      nummerplaatherkenning
  •      onbeheerde bewaking
  •      visuele sensornetwerk
  •      automatische meldingen van verdacht gedrag
  •      automatische meldingen van inbraken of verboden betredingen van personen
  •      totaaloplossing met Real Time bewaking en patrouillediensten
  •      bewegingscontroles en verplaatsing van personen en objecten
  •      toezicht op naleving van reglementeringen
  •      biometrische controles (gezicht, gedrag, iris)

Waar worden IP camera’s vooral ingezet?

Zoals reeds gezegd: slimme camera’s zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Zowel in het straatbeeld als in winkels en gebouwen komen we ze tegen.

Slimme camera’s bij ordehandhaving

Zowel politiediensten als gemeenten en steden, spoorwegen, luchthavens en zeehavens gebruiken meer en meer intelligente camera’s voor de ordehandhaving en de veiligheid. Gezicht- en nummerplaatherkenning zijn daar een vaak gebruikte toepassing om mogelijke problemen te voorkomen, boeven te vangen of om terroristische activiteiten op te sporen.

Slimme camera’s bij retailshops

Diefstal is al jaren een ware plaag voor winkels en warenhuizen. Wereldwijd heeft men uitgerekend dat vorig jaar zo’n 100 miljard euro aan goederen in winkels en supermarkten niet betaald werd. In België schommelt dat cijfer rond de 100 miljoen. Het is dus niet verwonderlijk dat ketens en winkels kapitalen uitgeven aan beveiligingssystemen. Met slimme camera’s kan je als eigenaar of als winkeluitbater niet alleen monitoren of er iets gestolen wordt, maar de dader ook identificeren en seinen als hij/zij nog eens je parkeerterrein of winkel betreedt.

Maar er zijn ook positieve toepassingen zoals het in beeld brengen van klantenstromen, het verbeteren van het parkeerbeleid en dies meer.

Slimme camera’s bij bedrijven

Intelligente camera’s zijn voor veel grote bedrijven dé oplossing om aan besparing op de personeelskost te doen. In plaats van patrouilles rond te sturen op hun bedrijventerrein, wordt dit nu gemonitord via de camera’s. Het is ook veel gemakkelijker om opgeslagen goederen en het wagenpark voortdurend in de gaten te houden en verdachte bewegingen te melden.

Slimme camera’s voor particulieren

Ook als particulier kan je slimme camera’s inzetten om je huis te beveiligen. Het grote voordeel is dat je bij een slimme camera bij een inbraak van op afstand melding krijgt en beelden kan bekijken op je tablet of smartphone. Je kan dus onmiddellijk actie ondernemen. Het beste is uiteraard dat je je in die optiek laat begeleiden door een professionele bewakingsonderneming.

Wetgeving en privacy commissie

Zowel gewone camerabewaking als slimme camera’s worden door particulieren meer en meer gebruikt maar voor je zelf camera’s installeert is het ook belangrijk om je eerst in te lichten omtrent de wetgeving en de verplichte aangiftes bij de privacy commissie. Niet alles is zomaar toegelaten. Er zijn een aantal regels die in acht moeten genomen worden.

Conclusie: wat is een slimme camera?

Slimme camera’s zijn niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Het is kwestie van er doordacht mee om te springen en de juiste combinatie van camera, software en servers te installeren. Steeds meer bedrijven, retail winkels en overheden gaan over op slimme camera’s en op videoanalytics waarmee ze de beelden die geschoten zijn op een grondige wijze kunnen analyseren.